24 Mayıs 2010 Pazartesi

YEŞİL HOCA
Hafız Hacı İBRAHİM AYÇAKAL
(1929 doğumu - 22.01.1995 ölümü)
Yeşil Cami İmam Hatibi
1929 yılında doğdu. Babası İbrahim, annesi Emine, Dedesi Afyonda Hacı Hasanlardan Nakşî cemaatinden Hacı Hasandır. Askerden önce çobanlık yapmıştır. Çobanlık yaparken kuran okumasını bildiğinden hafızlık için çabalar. Askerden sonrada Sandıklının Kızık kasabasında, Dodurga ve Alagöz köyünde hak ile hocalık yapmıştır. Sonra Sandıklıya gelmiş İsirli Hoca adı ile bilinen Mustafa ÖZDEMİR’DEN aldığı derslerle hafızlığını pekiştirmiştir. 1959 yılından sonra Yeşildirek camisinde resmi olarak imam hatipliğe başlamıştır. Yeşildirek camisinde görev yaparken Bayanlara Kuran Kursu açılır. Hem Camide imam hatiplik yapar hem bayanlara Kuranı Kerim öğretir. Yeşildirek camisinden de emekli olur.
Çok muttaki saf duru ehli tarik bir şahsiyettir. Mahmut Sami Ramazanoğluna müntesiplidir. Hafızdır. Cami ve evi arasında hayat sürmüştür. Yürürken hiç başını kaldırmamış devamlı başı önünde yere bakarak yürümüştür. Zaman zaman da önüne gelen erkek mi bayan mı bile fark etmemiş selam vermiş selam yüksek sesle alınmayınca dönüp bakar bayan olduğunu görür(2). Yürürken devamlı Kuran okurdu. Camide mukabelede bir cüz-ü ezbere okur, cemaat sıkılmasın diye son verirdi.
Yeşil hocanın üzerinde kaza namazı, kazaya kalmış oruç borcu yoktur. Ben buna kaniyim(1)
“Kuranı ya okuyan olun ya öğreten olun” der, yaz tatillerinde mahallenin bütün kadın kız oğlan çoluk çocuk herkese kuran öğretmeyi severdi. Zaten Yeşil camide buna müsaitti. Hem mahalle camisi hem caminin alt katı oda olarak kullanılırdı.
Yeşil hocanın önce evli kızı Ratibe vefat etti. Sonra eşi Ayşe yenge vefat etti. Kişinin eşi canının yarısıdır denir ya. Yeşil hoca her sabah kabristanlığa sabah namazından sonra kırk Yasin okumak için her gün giderdi. (Kabir’e çıkardı kırk Yasin’e.) Yine bir gün kabristanlığın kapısından girer. [Ey ehli kubur der selam verir.]
Fakat içinden Kuranı kerimde geçen şu (Rum süresi 50. Ayet)
فَانظُرْ إِلَى آثَارِ رَحْمَتِ اللَّهِ كَيْفَ يُحْيِي الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا إِنَّ ذَلِكَ لَمُحْيِي الْمَوْتَى وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ
Fenzur ilâ âsâri rahmetillâhi keyfe yuhyil arda ba’de mevtihâ, inne zâlike le muhyîl mevtâ, ve huve alâ kulli şey’in kadîr(kadîrun).
Şimdi bak, Allah’ın rahmet eserlerine: Yeryüzünü ölümünden (kuruduktan) sonra nasıl diriltiyor (yeşertiyor)? Şüphe yok ki yeryüzünü kuruduktan sonra dirilten, elbette ölüleri (kabirlerinden) diriltir. O, her şeye kadirdir.{Tercüme Ali fikri Yavuz}

Ayeti geçer. Yarabbi ayetinde böyle diyorsun mademki ailemi dirilte bi gören diyor. Hem mezara doğru yürür hem Yasin okur. Mezara 12/15 metre kala bakar ki:
Eşi mezarın üstünden
--‘İbrahim yanıma gelsene’ der. Yeşil hoca etrafına bakar
‘’Yaa.. Benim hanım öldü’’. Der, ama mezarın üstünde ayakta duran hanımıdır. Fistanı elbisesi her şeyi sesi, bakışı her tarzı ile mezarın üstünde duran kendi hanımıdır. Mezar açılmıştır. Tekrar etrafa bakar. Ben eşimi şuradan çay köylülerin biri at arabası ile geçer. O at arabasına bindiren eve götüren diye düşünür.
Fakat görenler bu hocanın eşi geçenlerde ölmüştü. Bu kadını nereden getiriyor diye düşünürler diye vaz geçer. Mezarlığın üstünden yamaçtan beraber ağır, ağır evimize gideriz diye düşünür.
Bu arada eşi tekrar:
-‘İbrahim yanıma gelsene diye seslenir.’
Yeşil hoca mezara yaklaştıkça Eşi ağır, ağır mezara iner. Yeşil hoca mezara bir iki metre kala eşi mezara girer ve mezar şöyle bir sallanır, sallanır kapanır ve eski halini alır. Yeşil hoca bu durumdan çok etkilenir. Sadece aklından geçen ayet sonucu Yüce yaradan ona bu durumu yaşatmıştır.
Yeşil hoca yaşadıklarını Keçeciler Camisi imam hatibi Mehmet MENEKŞE’YE anlatır.
Mehmet Menekşe hoca sorar:
Hocam korkmadın mı? Yeşil hoca der ki
—Neden korkayım ki? Korkmadım der.
Cenabı Allah sadece aklımdan geçen bir ayet ile bana ders verdi. ‘O küllü şeyin kadirdir.’ Der 1*
Yeşil hoca nevi şahsına münhasır, Farklı bir şahsiyetti. Onun ölüler ile bile konuştuğu söylenir. Olağan üstü hallerinin olduğu bilinir. Tabii ki bu itikat meselesidir. Kişileri bağlamaz. Fakat memleketimizde hatırası vardır. Sessiz sade Kuran-i bir hayat yaşamıştır. Kendisinden Cenabı Allah razı olsun. Mekânı cennet olsun. Ne mutlu güzel insanlara.

Kaynak:
1*Emekli Hacı Mehmet MENEKŞE. keçeciler camii imamı
2*Ramazan Ayyıldız. Kabuli cami imamı
3*Ahmet Ayyıldız kardeşi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder