24 Mayıs 2010 Pazartesi

HASAN DİNÇER
1910 doğumlu -- 24.04.2001 ölümü
AFYON MİLLETVEKİLİ

Ticaret odası ve Esnaf odasının müşterek organize ettiği, Sandıklı Ticaret Odası lokalinde Bayram için Sandıklıya gelen (işi gereği dışarı da ikamet eden) hemşerilerimiz ile 2009 yılı Kurban Bayramında, Bayramın ikinci ve üçüncü Kasım 28/29 günü bayramlaşmak için toplandık. Ayhan TÜRKER ile muhabbet ederken anlattı.
Hasan Dinçer Sanvak’a tatil günleri mutlaka uğrayan müdavimlerdendi. Yine bir gün vakfa geldi malumunuz vakıf binamız 4. kattadır. Hasan amca asansör olmayınca vakfa çıkarken terliyordu. O gün de ben Hasan Ağabey hoş geldin. Ceketin düğmelerini açayım da biraz rahatla/dinlen dedim. Dedi ki:
‘’Oğlum Ayhan birazdan protokole gideceğim. Unuturum önüm düğmesiz olurda nezaketsizlik olur. Düğmelerimi açma Ayhan’ım dedi. Ola ki unutulurda ayıp/nezaketsizlik olur diye ceketinin üç düğmesinin hiç birini açmadı.
-----------------------------:

Hasan DİNÇER Adalet Bakanlığı yaptığı sıralarda TBMM’sinde merdivenlerde bir gün İnönü ile karşılaşırlar.
Önce İnönü
—Sayın Bakanım buyurun der.
Hasan DİNÇER ona öncelik verir.
İsmet İnönü
—Sayın Bakanımız siz icranın başındasınız. Bakansınız, siz buyurun deyince
Hasan Dinçer
—Sayın Cumhur reisim siz Türkiye Cumhuriyetini kurmamış olsaydınız biz bu ülkeye Bakan olamazdık ki. Lütfen siz önden buyurun efendim der.
*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*
HASAN DİNÇER
1910 yılında Afyon'un Sandıklı ilçesinde doğdu. 1933 yılında İstanbul Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 1934 yılında Adliyede görev aldı. Hayrabolu Cumhuriyet Savcılığı, Afyon Cumhuriyet Savcılığı Muavinliği, Balıkesir Cumhuriyet Savcılığı ve en son Bolvadin Ceza Yargıçlığı görevlerinde bulundu.
1946 yılında istifa ederek serbest avukatlık yapmaya başladı. 1954 yılında Cumhuriyetçi Millet Partisinin kurucu üyesi oldu ve 1957 seçimlerinde Cumhuriyetçi Millet Partisinden Afyonkarahisar Milletvekili seçildi. 1958 yılında CMP ile Köylü Partisinin birleşmesiyle 1961 seçimlerine Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisinden (CKMP) katıldı ve tekrar Afyonkarahisar'dan milletvekili oldu. 25 Haziran 1962'de IX. İnönü Hükümetinde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, 20 Şubat 1965'de kurulan ÜRGÜPLÜ Hükümetinde Milli Savunma Bakanı oldu. 10 Ağustos 1965'de bakanlıktan ve CKMP'den ayrılarak Adalet Partisine geçti. 1965 seçimlerinde AP' den Konya Milletvekili seçildi. 27 Ekim 1965'te kurulan I. DEMİREL Hükümetinde Adalet Bakanı olarak görev aldı. 1969 seçimleri nedeniyle 1 Ağustos 1969'da bakanlıktan ayrıldı ve tekrar Afyonkarahisar'dan milletvekili seçildi. 29 Temmuz 1970'de III. DEMİREL Hükümetinde Devlet Bakanlığına getirildi. I. ERİM Hükümetinin kurulmasıyla Bakanlık görevi sona erdi. 24 Nisan 2001 tarihinde vefat etti. (alıntı)
Sandıklı, 1946 yılında çok partili siyasi hayata geçiş döneminden başlayarak;
-1946 yılında yapılan seçimlerde Demokrat Partiden, 1961, 1965 ve 1969 yıllarında yapılan seçimlerde Adalet Partisinden 1910 Sandıklı doğumlu Hasan Dinçer’i (2001 yılında vefat etmiştir.),

Hasan Dinçer AP den, 1977 yılı, 16. dönem milletvekili seçimleri için ön seçime katılır. Seçim olur. Hasan DİNÇER sıralamada arkalarda kalır. Tabii ki bu duruma içerler. Başbakan yardımcılığı, Milli Savunma, Adalet bakanlığı gibi görevlerde bulunmuş bir isim olarak sıralamada olmamasını yadırgar. Sebep ararken Aklına nereden kaç rey/oy aldığını merak eder. Listeleri inceler. Bolvadin den beklediğini alamadığını görür. Çıkar gelir Bolvadin’e. İlçe Başkanı ile görüşür. İlçe başkanı partilileri toplar. Hasan Dinçer bir konuşma yapar. Konuşma sırasında Bolvadinlilere sorar. Arkadaşlar ben Bolvadin den her zaman 70/75 oy alırdım. Fakat bu sefer bu oy 14’te kalmış hayırdır. Sebebini merak ettim der. Bolvadinliler Ağabey biz seni severiz. Hem de çok severiz. Senden bir kötülük görmedik. Ama sen vekil olursan Süleyman beyin seni çok sevdiğini biliriz. Seçilirsen Süleyman Bey seni başvekil yardımcısı yapar. Öyle olunca sen bizim koza fabrikasını söker Sandıklıya taşırsın bu korkudandır ki sana rey vermedik. Hasan Ağabey kusura bakma derler. Bu kadar açık ve net ezberlenmiş ifadelerden sonra Hasan Dinçer bu işte bir hinlik sezer. Bu fikir sizin ürettiğiniz bir şey değil sanırım. Bunu size kim empoze etti diye sorar. Cevabın kendisini ikna etmemesinden olacak ki, Bazı Bolvadinlilerle özel konuşmalarda yapar. Siyasetin kirli çarkının kendisine işlediğini görür.(...) Meseleyi öğrenince artık bu çarkın içinde olmak istemez. Siyasete veda eder.
Hasan DİNÇER Başvekil yardımcılığı yaptığı sıralarda Cezayir’e giderler. Pek çok Cezayirli tarafından ülkenin "babası" olarak görülen Ahmet Ben Bella, 1962-65 yılları arasında cumhurbaşkanlığı yaptığı dönemde Cezayir Devlet başkanı Ahmet BEN BELLA’yı ziyaret ederler. Ahmet Ben BELLA herkese Türkiye’nin neresindensiniz diye sorar. Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Hasan DİNÇER’e de sorar. Afyon Sandıklı deyince bir sevinç duyar.
Sandıklıda bizim sefirliğimiz var biliyor musun* der hasan DİNCER hayır der.
Sandıklı’da Cezayir camimiz var biliyor musun? der. Hasan DİNÇER
Hayır der. Cezayir çeşmemiz var. Biliyormusun der. Hasan DİNÇER
Hayır der. Barboros okulumuz var deyince. Hasan DİNÇER Ben Afyon’da okudum Sandıklıyı pek bilemem. Sayın Devlet Başkanımız yardımcı olayım deyince. Camiyi dedem yaptırmış. Caminin bir eksiği var mı? Bir ihtiyacı var mı? Oradaki Hemşerilerimizin durumunu soracaktım. Bir eksikleri bir ihtiyaçları varsa öğrenmek istedim, İhtiyaçları neler biliyim yardımcı olayım istedim der.
Hasan DİNÇER Sandıklılıdır.
Birçok kişiye sorduk tanır mısınız? Dedik.
Evet, Sandıklıya bir hatırası var. Oda hapishane dediler.
Sandıklımızda taş üstüne taş koyandan Allah razı olsun. Ölülerimize Rahmet etsin. Nur içinde yatsınlar. İnnalillahi ve inna ileyhi raciun, hatıraları kalsın. Baki kalan bu kubbede hoş bir seda imiş.
(aozeski@hotmail.com)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder