17 Ekim 2011 Pazartesi

AYAZ AHMET
AHMET AKGÖNÜL
01.04.1917/21.03.1993 Abtullah, Ayşe oğlu
Ahmet amca dükkanına erken gelir daha önce aldığı karpuz çekirdekleri veya kavun çekirdeklerini ayıklar temizler zaman, zamanda fasulyeleri ak kara ayıklardı. Fasulyeyi öyle karışık satsa 5/6 lira ayıklayınca 25/30 lira ederdi. Sabah 9 da ayıklama işi başlar 11/12 ye kadar iki kilo fasulye ayıklardı. Veya karpuz kavun tohumu ayıklardı. Bunun dışın da;
Çimento kağıtlarından kese kağıdı yapar satardı. Gazete kağıdı bulursa daha iyi olurdu. Zenginler için ise file bulundururdu. Onun işi gücü o idi.
Ayaz Ahmet amca Grandııraslılardan (Karadirek’lilerden) pekmezi toptan alır dükkanının önünde perakende satardı. Yine bir gün , pekmez mevsiminde aldığı pekmezi satıyordu.
Müşteri çekmek için
‘’Çeşnisi bedava, Çeşnisi bedava’’ diye de bağırarak müşteri topluyordu.
Eşelerin Süleyman veya diğer adıyla Lord Osman’ın Süleyman isminde bir şahıs gelir. Oda sebzecilik yapardı. Askerde güreş sporu ile de uğraşmış 110 kiloluk iri yarı güçlü cüsseli birisi idi. Sonradan Avrupa ya çalışmaya gidenlerdendi. Her neyse de Ayaz Ahmet amcanın ‘’çeşnisi bedava diye bağırmasını duyar zaten onunda iş yeri yakındır Ayaz amcaya.
Ahmet amca çeşnisi bedavamı? Der Ayaz amca
‘’Hee bedava’’ deyince Önündeki bir litrelik Pekmezi alır eline Çeker besmeleyi pekmezi içer. Ayaz Ahmet amca litreyi tekrar doldurur. Lord Osman’ın Süleyman İkinci litre pekmezi de içer.
Ayaz Amca üçüncü pekmezi litreye yarım doldurur. Süleyman amca onu da içince…
Ayaz Ahmet amcanın gözleri açılır. Nediyo bu diye baka kalır. Bir litre pekmezi boğazına döküyor maşallah elek gibi boğazından süzülüyor. Lee oğlum içtiğin pekmez yakar valla. Lee ne ciğer varmış şu gençte Diye söylenir. Süleyman çeşnisi bedava bitti oğlum. Ana paradan içmeye başladın der. Litreyi tekrar doldurmaz. Süleyman da tekrar istemez.
30/08/2011 Osman GÜRDAĞ (Keklik)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder