14 Haziran 2010 Pazartesi

baba irtibatı koparmayalım
1 Haziran akşamı belediye düğün salonunda tek kişilik bir tiyatro vardı. Davetiyede ‘’SAFAHAT Mehmet Akif dönüyor.... Ya siz nerdesiniz?’’ İsimli tiyatroda oyuncu Ahmet YENİLMEZ’di. Ahmet YENiLMEZ’i Ekmek Teknesi dizisinden tanırım seyrettim hayranıyım. Baba irtibatı koparmayalım sözü birçok kişinin ağzındadır.
Salı akşamı 20.45’te salonda idik. Sahne hazır sahnede bir Neyzen Tevfik ney çalarken portresi vardı. Siyah bir zeminde sahneye oyuncu çıktı. Bir saat fazlaca sahnede kalan oyuncu çok terledi ama bizim için bir saat nasıl geçti bilmiyorum.
Tiyatroda Akif’in Neyzen Tevfik ile arkadaşlığını
Akif’in Baytar mektebine başlamasını
Akif’in Çanakkale şiirini oraları görmeden nasıl yazdığını oynadı. Anzak’ların sadece Çanakkale için 200 üzerinde tiyatro oynadıklarını bizim ise bir elin parmaklarını geçmediğini de sözlerine ekledi.
Milli şair Akif’in İstiklal marşını yazdığını Meclis’te kabulünü ve Milli Şairimizin anılarından oluşan tiyatro gerçekten güzeldi. Bir ara 2.Abdülhamit Han’a dokunsa da yinede iyi hazırlanmıştı. Zaten herkes zamanını yaşıyor. Bu konuya da girmekte haddime düşmez zaten.
Mehmet Akif olurda İstiklal marşı okunmaz mı? Küçük bir kızın istiklal marşımızı baştan sona 10 kıtasını da okumasını hep beraber hayretle seyrettik. Her zaman merak ederim. Bir insan kendi istiklal marşını okuyanı aval, aval seyretmesi kadar ayıp ne olur. 8 sene ilköğretim 4 sene lise toplam on iki senede bir istiklal marşını bilemeyen/okuyamayan bir toplum olmanın kaderini yaşamak istemiyoruz. Zaten merasimlerde banttan okunmasını hiç haz etmiyorum. Yanlış olur eksik olur ama kendi marşımızı kendimiz canlı olarak okusak ne olur. Bir de hala onuncu yıl marşı çok güzel hoş ama biz 90.cı yılı yaşarken onuncu yıldaki marşımızı yenileyemedik.

Tiyatronun izleyicisi çoktu. İzleyicinin çokluğuna ve tiyatroya ilgisine çok sevindim.
Tiyatro güzel idi. Bitiminde herkes ayakta alkışladı. Ülkemizde bu güne kadar ilk Mehmet Akif için tiyatro hazırlanması ve sunulması hatta evinin şu an bar olarak kullanılması kadar üzücü ne olabilir. İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın diyen ceddimizin sözünü İnsanımıza sahip çık oda milletine/devletine sahip çıksın diyebiliriz. Milli şairimize de sahip çıkmaz isek valla ayıp olur. (Zaten ilçemizde de milli mücadeleye katılmış atalarımızda perişan ölmüşler namerde muhtaç olmuşlar bu da bizlerin ayıbıdır.) Oyuncu konuşmasında TBMM bu durum bildirildi. Oranın müze olması girişimi başlamış. İnşallah olur. Merak edenlerse o evin şu an kime ait olduğunu öğrenmeleri lazım.
Bu vatanı bize emanet edenler bizden bir şey istemiyorlar.
Sadece saygı bekliyorlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder